Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 στα πλαίσια της διεθνής έκθεσης Foodctech διοργανώθηκε από τους συνεργαζόμενους συνδέσμους (Association of the Greek Manufacturers of Packaging & Materials, Hellenic Association of food scientists and technologists, Federation of Hellenic food industries, Sevitel, Sevek) το εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο: Industry 4.0, Εργαλεία & Λύσεις για την Παραγωγή και Συσκευασία Τροφίμων.
Στην πρώτη συνεδρίαση ο Δρ. Σ. Μακρής εκπροσωπώντας το εργαστήριο LMS (Laboratory for Manufacturing Systems & Automation Department of Mechanical Engineering and Aeronautics University of Patras) παρουσίασε τις βασικές αρχές της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και παρέθεσε τις νεώτερες βιομηχανικές εφαρμογές. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία βρίσκεται στην καρδιά, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Στόχος της νέας εποχής είναι τα ρομπότ να συλλέγουν δεδομένα και να παίρνουν αποφάσεις, βοηθώντας στην παραγωγή. Θα αλληλοεπιδρούν με το περιβάλλον και τον άνθρωπο και θα επαναπρογραμματίζουν τη συμπεριφορά τους, χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη παρεμβολή.
Στη δεύτερη συνεδρίαση εκπρόσωποι της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας (SEVT, LMS, University of West Attica, Agricultural University of Athens) αναφέρθηκαν στις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του μοντέλου I 4,0 σκιαγραφώντας τις δεξιότητες του μελλοντικού εργαζόμενου στη βιομηχανία.
Στην τελευταία συνεδρίαση της ημερίδας αναλύθηκαν επιτυχημένες εφαρμογές I 4,0 στην ελληνική βιομηχανία παραγωγής και συσκευασία τροφίμων από εκπρόσωπους των εταιριών: Sabo SA, DD synergy (SAP), GizelisRobotics (MIR), Theodorou Group, Evocon, Bizerba, Logistic ways, Acmon Data, GE Digital