Για τις πλαστικές συσκευασίες έχουν τεθεί οι ακόλουθοι στόχοι:
Κυκλοφορία (έως το 2030) στην Ε.Ε. μόνο πλήρως ανακυκλώσιμων ή επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων
Επίτευξη υψηλότερων στόχων ανακύκλωσης
Περιορισμός της χρήσης μικρο-πλαστικών (intentional use)
Περιορισμός της ρύπανσης των υδάτινων πόρων
Μείωση της διάθεσης προϊόντων μίας χρήσης (single-use)
Μείωση της διάθεσης πλαστικών σακουλών
Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας που προωθείται στην ευρωπαϊκή ένωση προτρέπει το μετασχηματισμό της βιομηχανίας, ώστε αφενός να καταστεί πιο ανταγωνιστική και εφέτου να παράγει υλικά φιλικότερα στο περιβάλλον. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή για να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις αλλά και επανασχεδιασμός των διαθέσιμων προϊόντων.
Η νέα κοινοτική νομοθεσία για την ανακύκλωση των συσκευασιών, που αναμένεται να δημοσιευθεί το 2018, θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα με το σκεπτικό της στρατηγικής σήμερα μόνο το 5 % των πλαστικών συσκευασιών παραμένει στην ενεργή οικονομία, ενώ κάθε έτος καταγράφονται απώλειες της τάξης των 70–105 δις ευρώ λόγω της μη αξιοποίησης των απορριπτόμενων πλαστικών μετά τη χρήση τους.
Ο ΣΥΒΙΠΥΣ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ΕΕ και τη δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα. Οι νέες εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής επιτροπής, πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά, ώστε να διαμορφωθεί η κατάλληλη στρατηγική των εταιριών που παράγουν πλαστικές συσκευασίες στην χώρα μας.
Στην ιστοσελίδα του ΣΥΒΙΠΥΣ (www.pac.gr) έχει δημιουργηθεί από τον Ιούλιο του 2017 ένας ειδικός φάκελος για την κυκλική οικονομία, που συνεχώς εμπλουτίζεται με πληροφοριακό υλικό και σχετικές εκθέσεις – αναφορές (53 διαθέσιμα αρχεία, 1072 σελίδες, τελευταία ενημέρωση 19/1/2018).