Ένα βασικό σφάλμα που κάνουν οι διάφοροι υποκλάδοι της συσκευασίας ανά τον κόσμο είναι να κατηγορεί ο ένας τα προϊόντα του ως «επικίνδυνα» για τον καταναλωτή, «καταστροφικά» για το περιβάλλον κλπ. Διάφοροι λομπίστες δρουν για λογαριασμό τους, ακόμη και στους κόλπους της ΕΕ. Είναι κάτι που, δυστυχώς, παρατηρείται πρόσφατα και στη χώρα μας. Αφορμή γι' αυτό το σημείωμά μου είναι δύο τέτοιου τύπου ιστοσελίδες, που δεν θα ήθελα να κατονομάσω.

Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο όταν αναθέτει κάποιος κλάδος το ρόλο του δημόσιου κατήγορου και των «δημόσιων σχέσεων», εργολαβικά, σε δημοσιογράφους. Ή ακόμη και σε κάποιους τάχα ειδικούς που δέχονται να πουν οτιδήποτε έναντι κάποιας αμοιβής ή δημόσιας προβολής. Το αποτέλεσμα είναι να δυσφημούνται τα «αντίπαλα προϊόντα» με ατεκμηρίωτες αιτιάσεις.

Οποιοσδήποτε ψάξει στο διαδίκτυο μπορεί να βρει και να χρησιμοποιήσει, αν θέλει, χιλιάδες δυσφημιστικά και παραπλανητικά κείμενα, για οποιονδήποτε και για οτιδήποτε , που αναπαράγονται από διάφορους αενάως. Και φυσικά κάθε παραπλανητική πληροφορία ακολουθεί το δρόμο της στα τρομολάγνα ΜΜΕ.

Ένα είναι βέβαιο: Ο κάθε «εκτοξεύων», αργά ή γρήγορα, θα δεχθεί από τον «αντίπαλο» αντίστοιχα πυρά του ίδιου επιπέδου. Ή ακόμα θα οδηγηθεί σε δικαστικές περιπέτειες. Το αποτέλεσμα, και στις δύο περιπτώσεις, είναι η δυσφήμιση του συνόλου του κλάδου της συσκευασίας, και η δημιουργία μιας απαξιωτικής εικόνας για τον κλάδο. Ταυτόχρονα, δημιουργείται μια κατάσταση φόβου, αμηχανίας και πανικού στους πολίτες, που δεν υποψιάζονται ότι πίσω από τέτοιες «πληροφορίες» κρύβεται ένας πόλεμος οικονομικών συμφερόντων.

Ο κάθε τομέας της συσκευασίας έχει σημαντικά θετικά στοιχεία και πλεονεκτήματα που μπορεί και πρέπει να προβάλλει. Και έχει τη θέση του στην αγορά, που μπορεί να την αναπτύξει και να τη βελτιώσει με καινοτομίες και δημιουργικές λύσεις. Εκεί επομένως πρέπει να εντοπίσει την προβολή του.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών και Συσκευασίας, δε μπορεί και δεν πρέπει να παίρνει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποκλάδου της συσκευασίας. Και σ' αυτά τα δέκα χρόνια της λειτουργίας του το έχει τηρήσει με ευλαβική προσήλωση. Πιστεύουμε ότι αυτά που συνδέουν τους ανθρώπους της συσκευασίας είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Αυτή εξ άλλου είναι και η άποψη του World Packaging Organization, του παγκόσμιου οργανισμού συσκευασίας στον οποίο ο ΣΥΒΙΠΥΣ εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Στοχεύουμε στην αναβάθμιση της συνολικής εικόνας της συσκευασίας και στην προβολή του ρόλου της στην προστασία και ενημέρωση του καταναλωτή, την εξοικονόμηση προϊόντων και ενέργειας, τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων . Και σ' αυτή τη γραμμή πρέπει να βαδίζουμε όλοι μαζί.

Όλα τα Νέα / Άρθρα