Τακτικότατα ακούμε και διαβάζουμε για κάθε είδους βραβεύσεις και διαγωνισμούς. Βραβεύσεις προϊόντων, επιχειρήσεων, υπηρεσιών. Υπάρχουν φυσικά οι σοβαροί διαγωνισμοί στους οποίους ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, η κρίση αντικειμενική και από πρόσωπα κύρους, και η διάκριση δύσκολη. Υπάρχουν και οι διαγωνισμοί στους οποίους βραβεύεται σχεδόν κάθε ένας που συμμετέχει και τα βραβεία αποτελούν απλώς εργαλεία δημοσιότητας. Οι σκέψεις αυτές μου έρχονται τώρα που μόλις γύρισα από το Πεκίνο όπου στο πλαίσιο της τακτικής συνόδου του World Packaging Organization (WPO) έγινε η τελετή απονομής των Packaging World Stars 2005.
Ο ετήσιος διαγωνισμός των Packaging World Stars είναι από τους εγκυρότερους παγκόσμιους διαγωνισμούς βράβευσης βιομηχανικών προϊόντων. Έχει ήδη ζωή 36 χρόνων και βραβεύει την καινοτομία στο χώρο της συσκευασίας. Για να μπορεί όμως να είναι υποψήφιο ένα προϊόν θα πρέπει να έχει προηγουμένως βραβευθεί σε ένα επίσημο εθνικό διαγωνισμό αποδεκτό από το WPO. Όπως βέβαια γνωρίζετε, το σκαλοπάτι συμμετοχής των ελληνικών προϊόντων στον παγκόσμιο διαγωνισμό είναι η βράβευσή τους στον εθνικό διαγωνισμό «Ελληνικά Αστέρια» που οργανώνει ανά διετία ο ΣΥΒΙΠΥΣ, και που εκπροσωπεί τη χώρα μας στο WPO από το 1993. Ο διαγωνισμός αφορά όλα σχεδόν τα προϊόντα μεταποίησης που απαιτούν την κατάλληλη χονδρική ή λιανική συσκευασία για την ασφαλή διακίνησή τους, την ελκυστική προβολή τους, τον περιορισμό του περιβαλλοντικού κόστους και την προστασία και ενημέρωση των καταναλωτών. Ο νέος αυτός θεσμός, για τη χώρα μας, ξεκίνησε με τα Αστέρια 2004. Ακολούθησαν τα Αστέρια 2006, ενώ οι κρίσεις για τα Αστέρια 2008 θα γίνουν στο τέλος του 2007.
Την ίδια περίπου εποχή (Οκτώβριος 2007) θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η σύνοδος του World Packaging Organization. Αυτό αποτελεί εξαιρετική τιμή για τη χώρα μας αλλά και ευκαιρία προβολής της Ελληνικής βιομηχανίας σε κορυφαία στελέχη που θα εκπροσωπούν εθνικούς συνδέσμους βιομηχανιών συσκευασίας και εθνικά ινστιτούτα συσκευασίας από 46 χώρες. Και είναι φυσικά μεγάλη τιμή για τον ΣΥΒΙΠΥΣ που θα είναι ο οικοδεσπότης της συνάντησης, και που έδωσε σκληρή μάχη για να πετύχει την επιλογή της Αθήνας για την κορυφαία αυτή παγκόσμια συνάντηση.
Για την ιστορία αναφέρω ότι οι αμέσως προηγούμενες σύνοδοι έγιναν στο Sao Paolo, την Πράγα και το Πεκίνο, ενώ οι επόμενες σύνοδοι πριν από την Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν στο Poznan ( Πολωνία) και το Σικάγο. Το 2008 θα ακολουθήσουν δύο συναντήσεις στην Αφρική (Άκκρα, Κέιπ-Τάουν). Ο WPO έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια ένα πρόγραμμα τεχνολογικής ανάπτυξης της συσκευασίας στην Αφρικανική ήπειρο με εκπαιδευτικά σεμινάρια στη Γκάνα, την Νιγηρία, την Κένυα, την Τυνησία, την Αίγυπτο. Το πρόγραμμα συνεχίζεται, τώρα πλέον με τη συνεργασία του International Trade Centre του ΟΗΕ. Το 2008 θα είναι έτος προβολής των επιτευγμάτων αυτής της προσπάθειας και για το λόγο αυτό επιλέγηκαν οι δύο αφρικανικές πόλεις ως έδρες των συνόδων.
Ξαναγυρίζοντας στη σύνοδο της Αθήνας, θα ήθελα να σημειώσω τη μεγάλη ευθύνη που έχει ο ΣΥΒΙΠΥΣ για την άψογη οργάνωση της συνάντησης. Ιδιαίτερα μετά την εξαιρετική διοργάνωση της τελευταίας συνάντησης του Πεκίνου από την China Packaging Federation. Η γραμματεία μας έχει ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό για την προετοιμασία της διοργάνωσης, που θα αποτελέσει για τα μέλη μας μια μοναδική ευκαιρία επικοινωνίας με σημαντικούς εκπροσώπους της συσκευασίας από κάθε γωνιά του κόσμου.