Ένα πετυχημένο συνέδριο και μια πετυχημένη Έκθεση

Ο Μάρτιος ήταν πραγματικά ο Ελληνικός μήνας της συσκευασίας. Μια εξαιρετικά πετυχημένη έκθεση, η 11η Διεθνής Έκθεση Συσκευασιών, Μηχανημάτων, Εκτυπώσεων και Αποθηκεύσεων, SYSKEYASIA 2008, και στο πλαίσιό της, ένα εξαιρετικά πετυχημένο συνέδριο, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τροφίμων και Ποτών. Θα ήθελα να σας κάνω μια σύντομη ενημέρωση για το Συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από τον ΣΥ.ΒΙ.Π.Υ.Σ. και την 3ΕΚ ΑΕ στις 17 και 18 Μαρτίου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν διακόσιοι σύνεδροι και έγιναν εξήντα ανακοινώσεις από ακαδημαϊκά ιδρύματα, και όλους τους κλάδους της οικονομίας που σχετίζονται με τη συσκευασία. Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου με τους τίτλους των εισηγήσεων και τα ονόματα και τις ιδιότητες των εισηγητών στο www.pack-conf.gr.

Το Συνέδριο έφερε κοντά στη βιομηχανία της συσκευασίας τους πελάτες μας: Τους παραγωγούς καταναλωτικών αγαθών και το λιανεμπόριο. Ας μην ξεχνάμε ότι το 75% των υλικών συσκευασίας που παράγουμε προορίζονται για τη συσκευασία προϊόντων που πουλιόνται από τα ράφια του λιανεμπορίου.

Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, στην εναρκτήρια συνεδρία, τις εισηγήσεις του Νίκου Βερόπουλου, Προέδρου της Βερόπουλοι Αφοί ΑΕ («Έξυπνες Συσκευασίες για τη γρήγορη διακίνηση προϊόντων στο κατάστημα»), και του Νίκου Καραγεωργίου, Προέδρου του ΕΣΒΕΠ-Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων («Η σύγχρονη συσκευασία και τα επώνυμα προϊόντα»).

Ακολούθησαν, στην εναρκτήρια συνεδρία, η εισήγηση του Κυριάκου Οικονόμου, Προέδρου της ΜΕΛ, Μακεδονικής Εταιρίας Χάρτου Α.Ε.(«Η επιτυχία της ανακύκλωσης συσκευασιών δεν εξαρτάται από νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά από τις καινοτόμες δυνάμεις της αγοράς»), και οι εισηγήσεις δύο ξένων ομιλητών:

Του Dogan Erberk, General Secretary of the Turkish Packaging
Manufacturers Association («The packaging market and the packaging education in Turkey»),
και της Lemia Chekir Thabet, General Director of Tunisian Packaging Centre («12 years heading for a better packaging quality»).

Στη Γενική συνεδρία της επόμενης ημέρας ακούστηκαν έξη ακόμα εισηγήσεις προσκεκλημένων ομιλητών, γενικού ενδιαφέροντος:
Της Ιωάννας Πετροχείλου, Γεν Διευθύντριας της ΕΤΑΤ-Εταιρίας Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων («Η συσκευασία και η επισήμανση ως μέσο επικοινωνίας με τους καταναλωτές»).
Της Λίας Προέδρου, Προέδρου της Brandexcel Branding Consultants («Προϊοντική Ταυτότητα: Γένεση, επανατοποθέτηση και τάσεις»)
Της Ευγενίας Λαμπή, του Γενικού Χημείου του Κράτους(«Νομοθετικό πλαίσιο για τα υλικά σε επαφή με τρόφιμα -Έλεγχος της αγοράς-Σύγχρονες τάσεις»)
Του Μιχάλη Κοντομηνά, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (« Ερευνητικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πεδίο της συσκευασίας τροφίμων»)
Του Πέτρου Σ. Ταούκη, Καθηγητή ΕΜΠ, (« Έξυπνη συσκευασία:Διαδραστικός έλεγχος ποιότητας προϊόντος από την παραγωγή στην κατανάλωση»)
Του Ευάγγελου Θεοδώρου, Προέδρου της Θεοδώρου Αυτοματισμοί
ΑΒΕΤΕ («Η υλοποίηση συστημάτων ιχνηλασιμότητας στις επιχειρήσεις τροφίμων
και υλικών συσκευασίας»)

Οι εισηγήσεις πάνω σε ειδικά ερευνητικά θέματα και θέματα εφαρμογών έγιναν στις τέσσερις Ειδικές Συνεδρίες που ακολούθησαν:
• Συμμετοχή της συσκευασίας στην παραγωγή του τελικού προϊόντος.
• Σχεδιασμός συσκευασίας και λιανεμπόριο
• Καινοτομικός σχεδιασμός και νέες τεχνολογίες
• Υλικά μηχανές και διαδικασίες

Σημαντικές εκδηλώσεις του συνεδρίου ήταν τα δύο τραπέζια συζητήσεων με την ενδιαφέρουσα και ζωηρή συμμετοχή των συνέδρων.

Θέμα της πρώτης συζήτησης ήταν ο σχεδιασμός ενός προϊόντος. Τι προηγείται στο σχεδιασμό της συσκευασίας ενός νέου προϊόντος: Η ανάπτυξη του γραφιστικού ή του λειτουργικού μέρους; Και ακόμη, Η περιβαλλοντική μέριμνα ξεκινάει από το σχεδιασμό της συσκευασίας ή από την συλλογή των απορριμμάτων; Τη συζήτηση αυτή τη συντόνιζε η Ντόρα Βακιρτζή (Διευθύντριας Μάρκετινγκ της ΑΡΓΩ ΑΕΒΕ), και συμμετείχαν οι Παναγιώτης Ιντζέβεης (Διευθυντής Μάρκετινγκ της VIVARTIA ΑΕ), Χρήστος Γαλιατσάτος (Αναπληρωτής ΔΣ της ΑΛΠΑ Logistics AE), και ο Ξενοφών Ρητσόπουλος (Βιομηχανικός Σχεδιαστής, In the box Display and Packaging).

Θέμα της δεύτερης συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στις καταναλωτικές αγορές και συσκευασία. Τη συντόνιζε ο Γιώργος Μπάλτας (Αν. Καθηγητής στο Τμήμα μάρκετινγκ & επικοινωνίας του ΟΠΑ), και συμμετείχαν οι Γιάννης Ιορδανίδης (Αναπληρωτής ΔΣ, της Atlantic Supermarkets ΑΕ), Αδάμ Βρεχόπουλος (Λέκτορας, Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ΟΠΑ), Αλέξης Στασινόπουλος (Πρόεδρος ΣΥΒΙΠΥΣ).

Στο τέλος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των τριών μεταπτυχιακών φοιτητριών (ήταν και οι τρεις γυναίκες) που παρουσίασαν τις πιο άρτιες εισηγήσεις στο συνέδριο. Η βράβευση συνοδεύονταν από το ποσόν των 1000€. Οι βραβευθείσες ήταν οι
Ειρήνη Χουλιαρά (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Θ. Τσιρώνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), και Αγγελική Καραγιαννάκη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Η Επιτροπή κρίσης των εργασιών που υποβλήθηκαν αποτελείτο αποκλειστικά από στελέχη της βιομηχανίας, μια και ο θεσμός των βραβείων αποβλέπει στο να γνωρίσουν οι επιχειρήσεις την ερευνητικής δουλειά και τους νέους ερευνητές των πανεπιστημίων μας . Μέλη της επιτροπής ήταν η, πρόεδρος, Ευγενία Τσαρτόλια (Διευθύντρια Εργοστασίου της Αργώ ΑΕΒΕ, και οι Δημήτρης Λαδικός (Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης, Γιώτης ΑΕΒΕ), Ευάγγελος Θεοδώρου ( Πρόεδρος της Ευάγγελος Θεοδώρου Αυτοματισμοί ΑΒΕΤΕ) και Γιάννης Τσελίκας( Διευθυντής Ποιότητας της Τυποχρωμ ΑΕ).

Ήταν ένα πετυχημένο συνέδριο. Ας αρχίσουμε από τώρα να ετοιμαζόμαστε για τη συνέχεια: Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συσκευασίας του 2010!

Όλα τα Νέα / Άρθρα