Στις 20 Νοεμβρίου του 2013 αναρτήθηκαν προς διαβούλευση τα σχέδια κειμένων για έξη κατηγορίες υλικών συσκευασίας που προορίζονται για τη συσκευασία τροφίμων. Η ανάρτηση έχει γίνει στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ και στο τμήμα «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΠΗΓΕΣ.
Παράλληλα, στο ίδιο τμήμα της ιστοσελίδας υπάρχουν και οι «Οδηγίες συμμετοχής στη δημόσια διαβούλευση». Θα βοηθήσουν όσους έχουν κάτι να προσφέρουν στη δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει τις επόμενες 12 εβδομάδες.
Η δημιουργία του «Οδηγού Ορθής Παραγωγικής Πρακτικής για τα Υλικά και Αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε Επαφή με Τρόφιμα» ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011. Όταν ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών και Συσκευασίας συμφώνησαν στους όρους και τις διαδικασίες συγγραφής του. Οι συζητήσεις όμως για την αναγκαιότητα, τους στόχους και τις διαδικασίες συγγραφής του Οδηγού είχαν ξεκινήσει έξη μήνες πριν. Στις συζητήσεις αυτές συμμετείχαν ο Δημήτρης Μαντής από την πλευρά του ΣΥΒΙΠΥΣ και οι Δρ. Ζωή Μούσια και ο Νικόλαος Α. Κατερέλος από την πλευρά του ΕΦΕΤ. Ήταν και συνεχίζουν να είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του έργου.
Για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του οδηγού έχω γράψει αναλυτικά σε δύο άρθρα μου που είναι βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΣΥΒΙΠΥΣ:
www.pac.gr/News&articles/2011/odigos.html
www.pac.gr/News&articles/2013/odigos_par.htm
Είναι εύκολα προσβάσιμα σε όποιον ενδιαφέρεται να έχει τη συνολική εικόνα, και επομένως δεν έχουν νόημα οι επαναλήψεις σ’ αυτό το σημείωμα. Εδώ θα ήθελα να περιγράψω την πορεία της υλοποίησης του έργου.
Ο Οδηγός είναι έργο εθελοντικής προσφοράς
Συντονιστής του έργου είναι ο Δημήτρης Μαντής που είχε δύο ρόλους: Ο ένας ήταν να βρει και να καθοδηγήσει τους ειδικούς σε κάθε κατηγορία υλικών που θα είχαν την ικανότητα αλλά και τη διάθεση συμμετέχουν εθελοντικά στη συγγραφή του Οδηγού. Ο δεύτερος ήταν να έχει στενή και συνεχή επικοινωνία με τα δύο στελέχη του ΕΦΕΤ. Ο ίδιος επέλεξε και τρίτο ρόλο; Τη συγγραφή ενός από τα κεφάλαια του Οδηγού.
Σ΄ αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθώ στα στελέχη των επιχειρήσεων-μελών του ΣΥΒΙΠΥΣ που ανέλαβαν αυτό το δύσκολο έργο της συγγραφής. Πρόσφεραν εθελοντικά τη γνώση και την πείρα τους θυσιάζοντας τον προσωπικό τους χρόνο. Ακολουθούν οι τίτλοι και οι συγγραφείς των έξη πρώτων κεφαλαίων του Οδηγού που έχουν ήδη αναρτηθεί προς διαβούλευση στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ: Αναφέρω φυσικά και τα ονόματα των επιχειρήσεων-μελών που έδωσαν τη δυνατότητα στα στελέχη τους να κάνουν τη γνώση τους κοινό κτήμα:
Παραγωγή χαρτιού και χαρτονιού που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υλικών συσκευασίας σε επαφή με τρόφιμα. Συντακτική Ομάδα: Γερασιμίδης Πέτρος, AVRV AE, Κουβαλακίδης Δημήτρης, ΜΕΛ ΑΕ, Πατρινός Παναγιώτης, ΕLPACK AE, Στάικου Μελπομένη, AVRV AE
Παραγωγή μελανιών που προορίζονται για την εκτύπωση συσκευασιών τροφίμων Δ. Μαντής, Τεχνική υποστήριξη - Εξυπηρέτηση πελατών Druckfarben Hellas ΑΕ
Παραγωγή εύκαμπτων υλικών συσκευασίας τροφίμων Σ. Αργυρόπουλος Δ/ντής Ποιότητας – Βιομηχανικός Δ/ντής Alfabetaroto ΑΕ ,Χ. Ναζίρης Υπεύθυνος Συστημάτων Ποιότητας Α.Χατζόπουλος ΑΕ
Παραγωγή συσκευασιών τροφίμων και ποτών από γυαλί, Λουκάς Χαλόφτης , Υπεύθυνος Συστημάτων, Υαλουργική Βιομηχανία ΓΙΟΥΛΑ ΑΕ
Παραγωγή και χρήση αυτοκόλλητων ετικετών που προορίζονται για συσκευασία τροφίμων, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Υπεύθυνος παραγωγής και ανάπτυξης προϊόντων, Forlabels AE
Παραγωγή και χρήση λευκοσιδηρών κορμών και άκρων και TFS άκρων, με προορισμό τη συσκευασία τροφίμων, Ρώσσης Ιωάννης-Σωτήριος Διαχείριση Ποιότητας - Εξυπηρέτηση πελατών, ΕΛΣΑ – Silgan ΑΕ
Ένας από τους όρους που έθεσε ο ΣΥΒΙΠΥΣ από την πρώτη στιγμή ήταν η αναφορά σε κάθε κεφάλαιο του ονόματος και της ιδιότητας των συγγραφέων και η αναφορά της εταιρίας από την οποία προέρχονται. Τα κείμενα πρέπει να είναι επώνυμα γιατί οι συγγραφείς τους πρέπει να έχουν την αναγνώριση αλλά να φέρουν και την ευθύνη των κειμένων τους.
Ο Οδηγός ξεκίνησε συνεργασίες σπάνιες για την Ελλάδα
Ένα σημαντικό κεφάλαιο στη δημιουργία του οδηγού είναι ότι ήταν ο καταλύτης ανοιχτών και παραγωγικών συνεργασιών, που όλοι τις ευχόμαστε στην Ελλάδα αλλά σπάνια τις βλέπουμε να πραγματοποιούνται στην ουσία. Η συνεργασία των στελεχών μιας κρατικής υπηρεσίες με τα στελέχη επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα συνήθως εμποδίζεται από την αμοιβαία καχυποψία και αμφισβήτηση. Και ταυτόχρονα κατατρύχεται από τον ανταγωνισμό για το «ποιος θα έχει το πάνω χέρι». Η συνεργασία των στελεχών του ΕΦΕΤ με τα στελέχη των μελών του ΣΥΒΙΠΥΣ δεν είχε κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Ήταν και συνεχίζει να είναι ανοιχτή ειλικρινής και χωρίς προκαταλήψεις, με μοναδικό στόχο την επιτυχία του έργου. Και για το λόγο αυτό εξαιρετικά αποδοτική.
Δεύτερο επίτευγμα ανοιχτής επικοινωνίας ήταν η συνεργασία μεταξύ στελεχών επιχειρήσεων, ακόμη και ανταγωνιστικών. Παραδείγματα υπάρχουν στις συνεργασίες για τη συγγραφή κεφαλαίων του Οδηγού. Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα όπου ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεών κυριαρχείται ακόμα από καχυποψία και μυστικοπάθεια.
Τι γίνεται από δω και πέρα;
Το επόμενο στάδιο μετά την περίοδο της διαβούλευσης είναι το ανέβασμα του Οδηγού στην «οριστική του μορφή» στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ. Βάζω εισαγωγικά στο «οριστική μορφή» γιατί, ευτυχώς, δεν θα υπάρξει έντυπη έκδοση του Οδηγού. Στην ηλεκτρονική μορφή του ο Οδηγός θα μπορεί εύκολα να υποστεί αλλαγές όποτε αυτό είναι αναγκαίο.
Οι αλλαγές μπορεί να είναι αναγκαίες για τρεις λόγους:
- Την προοπτική προσθήκης Οδηγιών και για άλλες κατηγορίες υλικών(κάτι για το οποίο ήδη εργάζεται ο ΣΥΒΙΠΥΣ).
- Την προσαρμογή σε νέες εξελίξεις στην τεχνολογία και τις επιστήμες
- Τις αλλαγές στο εθνικό και διεθνές νομοθετικό πλαίσιο.
===========================================================
(*) Η τακτική επικοινωνία με τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΒΙΠΥΣ. Νοέμβριος 2013