Στο πλαίσιο της 3ης Έκθεσης για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος Verde Tec 2019 o ΣΥΒΙΠΥΣ συμμετείχε στο Workshop 'Πράσινη εποχή σε καινοτομία και επιχειρηματικότητα', που διοργάνωσαν η Citipost και η Citinews,την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019.
Στην ομιλία η Δρ. Έφη Τριτοπούλου (Γενική Διευθύντρια "Citipost),ανέλυσε το καινοτόμο πρόγραμμα για την προμήθεια, εγκατάσταση και διαχείριση πράσινων σημείων στους δήμους και τόνισε τις νέες προοπτικές, που δημιουργούνται με τα αυτοκινούμενα συστήματα, τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται στη χώρα μας.
Ο διακεκριμένος επιστήμονας Κωνσταντίνος Αραβώσης (Καθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος Ινστιτούτου Διοίκησης Παραγωγής και Υπηρεσιών ΕΕΔΕ), έθεσε την πραγματική διάσταση της κυκλικής οικονομίας, που χρησιμοποιεί πλέον τα εργαλεία της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, τονίζοντας τους προβληματισμούς του για την ικανότητα επίτευξης των εθνικών και κοινοτικών στόχων για την ανακύκλωση στην χώρας μας.
Τέλος ο Πρόεδρος του ΣΥΒΙΠΥΣ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας),στην ομιλία του παρέθεσε τα σύγχρονα εργαλεία που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή αγορά για την ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών.Στην εισαγωγή της ομιλίας του παρατέθηκαν τα νεώτερα στοιχεία για τις προοπτικές της ανακύκλωσης των πλαστικών σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες (ΟΟΣΑ, McKinsey), έγινε αναφορά στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (2018/852, Single use plastics directive) και καταγράφηκαν οι νέοι περιορισμοί στην εξαγωγή πλαστικών απορριμμάτων (Κίνα, Μαλαισία, Πολωνία). Στο επόμενο σκέλος της ομιλίας παρουσιάστηκαν καινοτόμες διεργασίες και προγράμματα για την ανακύκλωση πλαστικών στην Ευρώπη: Enval, Saperatec, Holly Grail project, Digital watermarking CreaSolv, CEFLEX.
Η τρίτη ενότητα περιλάμβανε τις νέες τεχνικές, που εφαρμόζονται στη μηχανική ανακύκλωση των πλαστικών (twinscrew extrusion). Στη συνέχεια δόθηκαν επιτυχημένα παραδείγματα επανασχεδιασμού των πλαστικών συσκευασιών (ώστε αυτές να χαρακτηριστούν πιο αποδοτικές για της ανακύκλωση)των εταιρειών: Coveris, DOW, Borealis, Petoskey, Mondi, Schur, Parkside, Constantia Flexibles, Quadpack, KHS, Elopak, RPC,Klöckner Pentaplast.
Στο κεφάλαιο διεθνής συνεργασίες τονίστηκε η αδράνεια που καταγράφεται στην Ελληνική αγορά,την ίδια χρονική περίοδο όπου στην Ευρώπη εταιρίες (παραγωγοί υλικών συσκευασίας, βιομηχανίες ανακύκλωσης, εταιρίες διαχείρισης απορριμμάτων, αλυσίδες στο λιανεμπόριο, επιχειρήσειςstar-up κ.α), συνεργάζονται με στόχο την ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών.Δόθηκαν τεχνικές αναφορές για την ανακύκλωση των εξής υλικών: σιλικονόχαρτο αυτοκόλλητων ετικετών, φιάλες ΡΕΤ, φιάλες ΡΡ, φιάλες HDPE, ασηπτικές συσκευασίες PolyAl (tetrapak), σκαφάκια ΡΕΤ, συσκευασίες PS, λαμιναρισμένα φιλμ και σακούλες σκουπιδιών.
Η ενδιαφέρουσα ενότητα καινοτόμες τεχνολογίες περιλάμβανε την παρουσίαση των νέων ενζυματικών διεργασιών για την αποδόμηση του ΡΕΤ,καθώς και τις τεχνολογίες χημικής διάσπασης: Biosellection, Thanaplast, Gr3n's.
Στο κεφάλαιο PTF(plasticsto fuel) παρατέθηκαν οι τεχνολογίες αιχμής επεξεργασίας πλαστικών συσκευασιών και μετατροπής τους σε καύσιμα. Καταγράφηκαν ενδεικτικά οι εξής τεχνολογίες: Bin2Barrel, ReOil, TACOIL, ΙΗ2 (Shell), Cat-HTR.
Στο τέλος της ομιλίας του ΣΥΒΙΠΥΣ τονίστηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμες τεχνολογίες για την ανακύκλωση όλων των πλαστικών συσκευασιών. Επίσης στην Ευρώπη επενδύονται μεγάλα χρηματικά ποσά σε έρευνα για να αναβαθμίσουν και να καταστήσουν ορισμένες πιλοτικές διεργασίες λιγότερο ενεργοβόρες και περισσότερο αποδοτικές,
Αν για κάποιες πλαστικές συσκευασίες / δομές δεν εφαρμοστούν τεχνικές για την αξιοποίηση μετά την απόρριψη, είναι πιθανή η διακοπή διακίνησης τους στην εγχώρια αγορά σύμφωνα με τις επιταγές του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας που προωθεί η Ε.Ε.