Printed Electronics and Smart Packaging 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Εκπαιδευτικού – Επιμορφωτικού Σεμιναρίου, με θέμα «Τυπωμένα Ηλεκτρονικά και Έξυπνη Συσκευασία» που διοργανώθηκε από το ΚΕΔΙΒΙΜ2, το τμήμα Γραφικών Τεχνών της Σιβιτανιδείου Σχολής σε συνεργασία με την Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών του ΑΤΕΙ Αθηνών και τον Οργανισμό Τυπωμένων Οργανικών Ηλεκτρονικών Ελλάδος (ΟΤΟΗΕ). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων της Σιβιτανιδείου Σχολής.


Στο Σεμινάριο παρουσιάστηκαν εκθέματα εφαρμογών τυπωμένων ηλεκτρονικών όπως αγώγιμα υφάσματα, τυπωμένα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τυπωμένα φωτοβολταϊκά, που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Τα βασικότερα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του σεμιναρίου αφορούσαν τις νέες τεχνολογίες εκτύπωσης, τα θερμοχρωμικά μελάνια και υλικά, τα αγώγιμα μελάνια, τις τεχνολογίες ενσωμάτωσης chips, των κεραιών RFID και NFC με κύριους ομιλητές τους καθηγητές του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας Δρ. Σπύρο. Νομικό, Δρ. Σταματίνα. Θεοχάρη και Δρ. Βασιλική. Μπέλεση. Το Τμήμα Ηλεκτρονικών του ΤΕΙ Αθήνας εκπροσωπήθηκε από το Δρ. Γρηγόρη Καλτσά, που παρουσίασε εφαρμογές των εύκαμπτων τυπωμένων ηλεκτρονικών και αισθητήρων. Η παραμετροποίηση των εκτυπωτικών μεθόδων για τα τυπωμένα ηλεκτρονικά αναλύθηκε από τον καθηγητή του Τμήματος Γραφικών Τεχνών της Σιβιτανιδείου Σχολής Δρ. Γεώργιο Βλαχόπουλο. Το μέλλον των εφαρμογών στα τυπωμένα ηλεκτρονικά συζητήθηκε εκτενώς με ομιλητές τους Δρ. Χαράλαμπο Τσέκερη και το Βασίλειο Ψαρίδη. Εφαρμογές στα Τυπωμένα Φωτοβολταϊκά επίσης παρουσιάστηκαν από την κα. Μαρία-Γεωργία Νομικού μέλος του Ο.Τ.Ο.Η.Ε. καθώς και από το Δρ. Αργύρη Λασκαράκη καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις κατά την παρουσίαση του ερευνητικού έργου που εξελίσσεται στη Βόρεια Ελλάδα.


Το 3ο σεμινάριο ολοκληρώθηκε με προτάσεις των ομιλητών αλλά και των συμμετεχόντων για μελλοντικές συνεργασίες με στόχο το ερευνητικό έργο στον Ελλαδικό χώρο. Επίσης κρίθηκε αναγκαία η ένταξη των τυπωμένων ηλεκτρονικών ως αντικείμενο σπουδών σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης ξεκινώντας από τη δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση και δίνοντας ευκαιρίες ακόμα και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.


Εκπρόσωποι του ΣΥΒΙΠΥΣ παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εφαρμογές των εκτυπωμένων ηλεκτρονικών στη συσκευασία. Καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ταχύτατες, εκτιμούμε ότι απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση της διεπιστημονικής συνεργασίας των παραγωγών υλικών συσκευασίας και των ερευνητικών κέντρων στη χώρα μας.

Όλα τα Νέα / Άρθρα