Βιο- πλαστικά, Βιο- ενέργεια, Βιο- καύσιμα

Είναι κοινή διαπίστωση ότι συζητήσεις γύρω από τα βιοπλαστικά και τις βιοδιασπάσιμες συσκευασίες βασίζονται σε νεφελώδη επιχειρήματα, που συνδέονται περισσότερο με το συναίσθημα ή με συντεχνιακές αγωνίες και λιγότερο με την αντικειμενική γνώση.

Αρκεί κανείς να διαβάσει τα σχετικά δημοσιεύματα στις οικολογικές στήλες των εφημερίδων και των περιοδικών, να δει τις αντίστοιχες εκπομπές στην τηλεόραση, ή να διατρέξει τα διάφορα οικολογικά blogs στο διαδίκτυο. Θα πρέπει εδώ να σημειώσω πως το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πολλά στην ενημέρωση αλλά ταυτόχρονα είναι πηγή ανεύθυνων και λανθασμένων πληροφοριών που αναπαράγονται αενάως. Η ευκολία δε με την οποία βρίσκει κανείς κείμενα για οποιοδήποτε θέμα, έχει δημιουργήσει παντογνώστες που γράφουν και μιλάνε για οποιοδήποτε θέμα.

Αλλά και στις συζητήσεις στο πλαίσιο συνεδρίων, διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχει σύγχυση ως προς τις βασικές έννοιες, και ελλιπής ενημέρωση ως προς το νομοθετικό πλαίσιο. Και ως προς τις πραγματικές δυνατότητες των υλικών αυτών να λύσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων συσκευασίας και να βελτιώσουν το οικολογικό ισοζύγιο. Αρκετές τέτοιες συζητήσεις ακούστηκαν στο πρόσφατο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συσκευασίας Τροφίμων και Ποτών.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να βάλουμε, με νηφαλιότητα, μια τάξη στις γνώσεις μας προκειμένου να συζητάμε με βάση πρωτογενή στοιχεία και όχι δευτερογενείς και τριτογενείς δημοσιογραφικές πληροφορίες, ή μη αντικειμενικά στοιχεία που στηρίζουν τη μια ή την άλλη άποψη. Και αυτό θα επιχειρήσω να κάνω στην ομιλία μου που θα γίνει στην αίθουσα του ΣΕΒ στις 4 Ιουνίου.

Θα καλυφθούν θέματα όπως:

  1. Η σημερινή εικόνα και οι μελλοντικές τάσεις της αγοράς, σε μέγεθος και σε εφαρμογές. Οι κυριότεροι παίκτες διεθνώς. Τα βιοπλαστικά στη συσκευασία ή σε άλλες εφαρμογές.
  2. Η ανάλυση των Ευρωπαϊκών προτύπων που καθορίζουν το πώς ορίζεται αν ένα υλικό είναι βιοδιασπάσιμο η/ και κομποστοποιησιμο.
  3. Ο καθορισμός των όρων «βιοπλαστικά», «βιοδιασπάσιμα», «όξο-βιοδιασπάσιμα», «κομποστοποιήσιμα», «ανανεώσιμα υλικά» κλπ, όπως αναφέρονται στα κανονιστικά κείμενα.
  4. Τα συμπεράσματα των συγκριτικών περιβαλλοντικών ισοζυγίων μεταξύ των βιοπλαστικών και των συμβατικών πλαστικών.
  5. Η παρεμβολή των βιοδιασπασίμων στο κύκλωμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συσκευασίας.

Βέβαια, η συζήτηση πλαστικά-βιοπλαστικά είναι πολύ μικρότερης σημασίας από τη συζήτηση καύσιμα-βιοκαύσιμα. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η ετήσια κατανάλωση πλαστικών στον πλανήτη (περίπου 200 εκατομμύρια τόνοι) είναι κάτω από το 2% της κατανάλωσης ενέργειας (περίπου 11 δισεκατομμύρια τόνοι σε ισοδύναμα πετρελαίου). Δεν παύει όμως να είναι μια σημαντική συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η ομιλία μου θα ακολουθήσει την τελετή της απονομής των βραβείων του φετινού διαγωνισμού «Ελληνικά Αστέρια Συσκευασίας» που οργανώνει ο ΣΥΒΙΠΥΣ, χωρίς διακοπή, από το 2004. Σας έχει ήδη σταλεί η σχετική πρόσκληση, και ελπίζω να σας έχουμε κοντά μας. Τα Αστέρια είναι πλέον ένας καθιερωμένος θεσμός που αναδεικνύει την καινοτομικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όλα τα Νέα / Άρθρα